Zbliżają się Walentynki. Kolejne słodkie święto, z którego okazji załamuje się niejeden program odchudzania czy zdrowego odżywiania. Pomijając nasz osobisty stosunek do tej, bądź co bądź, przeszczepionej z innego obszaru tradycji, stajemy się w okolicach 14 lutego wystawieni na wzmożony atak ze strony sklepów (dziesiątki walentynkowo opakowanych słodyczy), pubów i kawiarni (specjalne walentynkowe wieczory z dużą ilością słodkości, nie tylko płynących z serca), a także reklamowanych we wszystkich mediach „rozkoszy podniebienia”.
Myślę, że nie trzeba się od razu odwracać plecami do Walentynek i ignorować ich, aby wytrwać przy zdroworozsądkowych ilościach słodyczy. W końcu, jeśli akurat jesteśmy zakochani albo mamy u boku kogoś, komu chcemy poświęcić te świąteczne chwile – warto skorzystać z okazji, aby jeszcze raz dać wyraz swoim uczuciom. Nigdy tego za wiele. Co prawda niektórzy, ci akurat singlowi, w ten dzień czują wyjątkową pokusę, aby poużalać się trochę nad sobą. Wtedy istnieje poważna groźba, że cała walentynkowa bombonierka zostanie pochłonięta ZAMIAST odświętnej randki.
Dlatego chcę Ci dostarczyć, a nawet Cię zasypać alternatywnymi propozycjami. Pomysłami i przepisami na coś, co na pewno podkreśli niezwykły charakter walentynkowego wieczoru, a co nie zaszkodzi Twojej linii.
W kolejnym wpisie otrzymasz bardziej zróżnicowane pomysły, a dziś po prostu kilka przepisów na nietuczące słodkości. Co więcej, będą to słodkości zdrowe dla serca – zawierające maksymalnie 250 kcal i poniżej 360 mg sodu na porcję. Czyli też taki prezent „z sercem dla serca”. Chyba dobry pomysł na Walentynki?
Mrożone banany
Najprostszy na świecie mrożony deser! Obierz 4 banany i włóż na godzinę-dwie do zamrażalnika. Potem wyjmij, połam na mniejsze kawałki i potraktuj malakserem, aż osiągniesz w miarę gładką masę. Przełóż do salaterek. Można podawać od razu albo włożyć jeszcze na kwadrans do zamrażalnika. Udekoruj porcje listkiem mięty, ewentualnie dipem z jogurtu zmieszanego z łyżeczką kakao i szczyptą cynamonu.
Całość: DoWOLI
Chrupiące jabłko z cynamonem
3 średnie jabłka pozbawione ogryzków, pokrojone w cienkie plasterki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru,
2 łyżki mąki
„Ciasto”:
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki brązowego cukru
2 płaskie łyżki masła
3 średnie jabłka pozbawione ogryzków, pokrojone w cienkie plasterki
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru,
2 łyżki mąki
„Ciasto”:
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 szklanki brązowego cukru
2 płaskie łyżki masła
Pierwsze 4 składniki umieść w naczyniu do pieczenia. W misce wymieszaj dokładnie pozostałe składniki i przykryj nimi jabłka w naczyniu. Upiecz w temperaturze 190 stopni C, Całość to 6 porcji ZdrowegoEXTRA
Błyskawiczne brownie w filiżance
Wymieszaj w filiżance 1 łyżkę mąki pszennej razowej, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę niesłodzonego kakao, szczyptę sody oczyszczonej, szczyptę soli i tyle jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu, aby powstała gładka masa. Wstaw do kuchenki mikrofalowej na ok. 1,5 minuty. Gotowe!
Całość to 1/2 ZdrowegoEXTRA
Kokosowe bezy
Składniki na 20 porcji:
1-1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 białka jaj
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
2/3 filiżanki cukru pudru
Ubij sztywną pianę z białek ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier, ekstrakt z wanilii i wiórki kokosowe. Łyżeczką układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia okrągłe kopczyki i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni 18 – 20 minut. Bezy powinny być lekko rumiane, ale miękkie w środku.
Całość to 5 porcji ZdrowegoEXTRA.
Takie pyszność to można jeść bez ograniczeń...Najchętniej zjadła bym bezy z ostatniego przepisu :)
OdpowiedzUsuńwalentynki spędzam sama, ale przepisy wykorzystam. Nie obrazisz się? :D
OdpowiedzUsuńSkąd ;-)
UsuńA jakaś propozycja dla tych którzy zamiast słodkości wolą kawałek krowy? :>
OdpowiedzUsuńRomantyczny grill urządzony w kominku albo wyjście do dobrej knajpy ze stekami. Ostatecznie tatarek w wersji light w domowym zaciszu - może być? ;-)
UsuńByły steki :) w świetnej restauracji. Chyba najlepsze jakie kiedykolwiek jedliśmy <3
UsuńTe bezy kokosowe kuszą! Chyba zrobię.
OdpowiedzUsuń