wtorek, 30 grudnia 2014

Idealny przepis na domówkową przekąskę DoWOLI na Sylwestra - TERRINA Z ŁOSOSIA

Uwaga: wygląda na trudne, a jest bardzo łatwe :-)

Składniki na terrinę:
 
200 gram wędzonego łososia w długich plastrach
Pieprz
100 gramowy kawałek upieczonego łososia
225 g serka typu philadelfia light
Łyżeczka żelatyny, rozpuszczona wg przepisu na opakowaniu

Łyżka soku z cytryny
Łyżka chrzanu
2 łyżki posiekanego koperku
Koperek i listki sałaty do ozdoby

Wykonanie:

Zmocz formę na chleb (keksówkę) wodą za pomocą pędzelka, wyłóż folią spożywczą, tak żeby folia wystawała poza formę. Plastrami łososia wyłóż formę,dół i boki i tak, żeby zostało jeszcze na zawinięcie na górze, 1/3 plastrów ma wystawać.Popieprz do smaku.
 

Rozdrobnij pieczonego łososia, wymieszać z serkiem, sokiem z cytryny, chrzanem i wystudzoną żelatyną, najlepiej blenderem (nie dodawaj soli, łosoś jest słony)
 

Wyłóż 1/3 masy do formy, wyrównaj, posyp jedna łyżką posiekanego koperku. Wyłóż druga warstwę i koperek. Wyłóż 3 warstwę i przykryj pozostałym łososiem, następnie przykryj folią. Schłodź przez noc.

Podawaj prosto z lodówki.

Całość według Metody Równowagi to DoWOLI.

Przepis i zdjęcie Gosi z UK z grupy WIDEO Internetowej. Dziękujemy :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz