Kontynuujemy przegląd mniej typowych zastosowań dla kaszy. Oczywiście jako zdrowy dodatek do obiadu czy kolacji kasza nadal przewodzi w rankingu zdrowych węglowodanów. I o takim, jak najbardziej typowym, jej zastosowaniu nadal warto pamiętać. Te bardziej wymyślne pozwolą nam jednak zastąpić kaszą inne produkty, mniej korzystne dla naszej Równowagi. A poza tym przecież naszej kuchni przyda się urozmaicenie.
Miało być bardziej „konkretne”, zaczynamy więc od kotletów.
Przepis nr 5 – Kotlety z kaszy gryczanej
Całość to 8 porcji ZdrowegoEXTRA
Całość to 8 porcji ZdrowegoEXTRA
Składniki:
• 4 filiżanki kaszy gryczanej
• 2 jajka,
• 1 cebula,
• 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
• szczypiorek,
• pieczarki (ja daję dużo bo lubię),
• sól, pieprz,
• razowa bułka tarta, może być zmieszana z otrębami
• olej.
Przygotowanie:
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę i pieczarki obierz, pokrój drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię posmarowaną cieniutko olejem (pędzelkiem lub papierkiem). Do miski wsyp kaszę, dodaj natkę pietruszki, pieczarki z cebulą, szczypiorek i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Gdy masa będzie zbyt sypka, dodaj trochę bułki tartej. Z gotowej masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Piecz w 190 st. C, aż zrobią się rumiane.
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę i pieczarki obierz, pokrój drobno i wrzuć na rozgrzaną patelnię posmarowaną cieniutko olejem (pędzelkiem lub papierkiem). Do miski wsyp kaszę, dodaj natkę pietruszki, pieczarki z cebulą, szczypiorek i jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Gdy masa będzie zbyt sypka, dodaj trochę bułki tartej. Z gotowej masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Piecz w 190 st. C, aż zrobią się rumiane.
Przepis nr 6 – Pęczak z kurczakiem
Całość to 3 porcje ZdrowegoEXTRA
Składniki:
• 2 szklanki pęczaku
• mięso z ugotowanej piersi kurczaka
• 1 cebula
• olej
• sól, pieprz
• mały jogurt naturalny
• 100 ml rosołu (może być z dobrej kostki, takiej bez glutaminianu sodu)
• parmezan (opcjonalnie)
• dużo zieleniny
Przygotowanie:
Pęczak ugotuj na miękko. Rozgrzej patelnię posmarowaną cieniutko oliwą, dodaj posiekaną cebulę i smaż chwilę. Dodaj pokrojone w drobne kawałki mięso z kurczaka, wlej rosół i jogurt. Wszystko razem duś jakieś 10 –15 minut, aby sos trochę zgęstniał. Teraz dodaj ugotowaną kaszę, przypraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Przed podaniem posyp po
Przed podaniem posyp po
siekaną natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami oraz ewentualnie parmezanem.
Przepis nr 7 – Pęczak z cukinią
Całość to 2 porcje ZE
Składniki:
• 1,5 szklanki kaszy pęczak
• 2 cebule
• 1por
• 1 duża cukinia
• 2 – 3 ząbki czosnku
• ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
• po pół pęczka natki pietruszki i koperku
• garść startego parmezanu (opcjonalnie)
• sól, pieprz
• oliwa
Przepis nr 7 – Pęczak z cukinią
Całość to 2 porcje ZE
Składniki:
• 1,5 szklanki kaszy pęczak
• 2 cebule
• 1por
• 1 duża cukinia
• 2 – 3 ząbki czosnku
• ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
• po pół pęczka natki pietruszki i koperku
• garść startego parmezanu (opcjonalnie)
• sól, pieprz
• oliwa
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w kostkę, a białą część pora w półplasterki. Podsmaż oba składniki na patelni popędzelkowanej oliwą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kaszę. Podsmaż całość przez 2-3 minuty. Podlej dwoma chochelkami bulionu i gotuj pod przykryciem. Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodaj następną chochelkę. Postępuj tak aż do momentu, gdy kasza będzie prawie miękka. Dodaj wtedy umytą, pokrojoną w kostkę cukinię. Gotuj całość jeszcze przez kilka minut, dolewając w dalszym ciągu bulion. Gdy kasza i warzywa będą miękkie, dodaj posiekane zioła, przyprawy, ewentualnie parmezan. Wymieszaj, przykryj i odstaw na kilka minut. Podawaj ciepłe.
No i jeszcze jeden deser. Jako smakosze lubimy przecież desery.
Przepis nr 8 – Deser z kaszy gryczanej i twarogu
Całość to 3 porcje ZdrowegoEXTRA
Składniki:
• 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
• 350 g chudego twarogu
• kilka tabletek stewii lub ksylitolu
• 3 jajka
• 1/2 łyżeczki soli (jeśli kasza nie była solona w gotowaniu)
• oliwa do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Prostokątne naczynie żaroodporne posmaruj cienko olejem za pomocą pędzelka. Wymieszaj kaszę z serem i stewią (ksylitolem). Odstaw na chwilę. Oddziel żółtka od białek. Zmiksuj żółtka aż powstanie jasna piana, a następnie dodaj do nich kaszę z serem. Ubij białka ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Rozłóż masę równomiernie na dnie naczynia i wyrównaj wierzch. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut, aż wierzch będzie lekko rumiany. Po ostygnięciu pokrój w kwadraty.
Chyba już poczuliśmy się nieco zakaszowani? Spokojnie, poza ZdrowymEXTRA, takim jak kasza, mamy jeszcze całe DoWOLI do dyspozycji. Dla urozmaicenia i bez ograniczeń!
Pani Aniu:))
OdpowiedzUsuńBardzo fajny jest przepis nr 5. Brzmi b. smakowicie.
Jedynie co mnie zastanawia to czy aby napewno wszystkie kotleciki, ktore zrobie to 1 porcja ZE??? Czy wkradł sie błąd??????????
Kropka
Błąd oczywiście, dziękuję za czujność. Już poprawione :-)
UsuńJa też dziekuję:))
UsuńPani Aniu :) Mi też najbardziej przypadł do gustu przepis nr 5. Czy mogłaby Pani podać wielkość filiżanki w ml. Nie chciałabym aby moja filizanka okazała się zbyt duża :)
OdpowiedzUsuńOk 100-120 ml
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź :)
UsuńP. Aniu, czy we wszystkich przepisach, jeśli mowa o filiżance, to jest to ok. 120ml, a jesli o szklance, to 200-250ml?
Usuńnp. makaron czy ryż jak odmierzać??
Kropka
Dokładnie tak. Odmierzamy tak samo.
Usuń