sobota, 28 czerwca 2014

Powitaj lato pysznymi lodami (od których nie utyjesz :-) – odc.2

A oto zapowiedziane w ubiegłym tygodniu kolejne mrożone rarytasy.

Mrożone batony
Składniki:
dowolne bakalie, suszone owoce, granola, płatki owsiane, kawałki czekolady
Ale uwaga: dodatek granoli czy jasnej czekolady powoduje, że danie zmyka nam w stronę MałegoCoNIECO. Trzymanie się naturalnych składników (orzechy suszone owoce, czyste płatki) zatrzyma nas w strefie ZdroweEXTRA :-)
500 ml jogurtu naturalnego do 2%
Do smaku wybieraj: syrop klonowy, syrop waniliowy, starta skórka cytryny, cynamon, ewentualnie ksylitol albo stewia, albo inne łakocie według uznania.
folia aluminiowa albo spożywcza
Przygotowanie:
Składniki wymieszaj. Całość wyłóż na folię. Dobrze, jeśli uda Ci się zachować kształt kwadratowy lub prostokątny. przykryj od góry również folią i zamrażaj kilka godzin. 
Wyjmij zamrożone "ciasto", poczekaj 5 minut i krój na prostokąty, aby uzyskać batoniki.
Powinno wyjść około 6 batonów. Na zdjęciu jest wersja z granolą, zatem 1 baton to 1/2 porcji MCN

Lody dla dorosłych 
Tym deserem zrobisz furorę na imprezie. Ale pamiętaj, żeby nie było na niej dzieci, bo lody są alkoholowe. Chyba, że przygotujesz wersję bez alkoholu :-) Tylko nie pomylcie, które są które ;-)
I tu warto, niezależnie od wersji, zaopatrzyć się w foremki do lodów. Będzie bardziej profesjonalnie :-) (np. w Ikei kupisz komplet na zdjęciu za 9,99 zł)





Składniki:
Soki owocowe według uznania
Mocny alkohol, najlepiej Bacardi albo owocowe wódki
Mieszaj sok z owocami w proporcji 3 filiżanki soku i 50ml alkoholu. Uwaga! Za mocna mieszanka spowoduje, że lody nie zamarzną, bo alkohol ma inną temperaturę zamarzania.
Przygotuj kawałki owoców, najlepiej takich o konkretnych kolorach, np. kiwi, mango, maliny, truskawki. Możesz też dodać listki mięty albo bazylii.

Przygotowanie:
Wlej sok z alkoholem do foremek, wkładaj owoce, zamknij foremki i zamrażaj.

No cóż, z uwagi na alkohol i sok - tu jesteśmy w MałeCONIECO :-( Ale 1 porcja to aż 2 lizaki-lody :-)

Dla prezentacji na imprezie, weź kawałek styropianu, owiń ładnym papierem, bibułą, papierem do prezentów, ponacinaj małe szparki i wtykaj patyczki z lodami tak, aby stały pionowo. Podawaj natychmiast. Zrobisz wrażenie :-) Gwarantuję :-)



Babeczki serowe - całość to DW, jeśli inny słodzik zamiast cukru czy ksylitolu
Składniki:
Chudy naturalny serek homogenizowany
Słodzik/cukier/stewia itp.
Cynamon (1/2 łyżeczki na duży pojemniczek twarożku)
Dowolne  owoce do dekoracji (np. maliny, kawałki truskawek, porzeczki itp.)
Przygotowanie:
Składniki mieszamy na jednolitą masę, wkładamy do foremek na muffinki (albo napełniamy zagłębienia w muffinkowej formie). Na każdej napełnionej foremce układamy wg uznania owoce i całość wstawiamy na kilka godzin do zamrażalnika. Wyjmujemy kilka minut przed podaniem.

Serowe puchary - całość to DW, jeśli inny słodzik zamiast cukru
czy ksylitolu
Składniki:
100g sera białego chudego lub półtłustego
1 łyżka kakao odtłuszczonego, bez cukru
1 łyżeczka aromatu migdałowego
2 łyżki jogurtu naturalnego bez cukru, max. 2%
2 łyżki naturalnego chudego naturalnego serka homogenizowanego bez cukru
Słodzik/cukier/stewia itp.
Kilka malin, truskawek lub inne owoce
Coś do posypania – mielone orzechy, płatki migdałów itp., może być popping amarantusowy (tzw. szarłat)
Przygotowanie:
Ser biały dzielimy równo do dwóch miseczek. Do obu dodajemy po łyżce jogurtu i serka homogenizowanego oraz słodzika. Do jednej dodajemy jeszcze kakao i aromat a do drugiej owoce. Ugniatamy widelcem zawartość miseczek. Nakładamy na przemian do większej szklanki lub kieliszka. Posypujemy dowolną posypką.
Wstawiamy pucharki do zamrażalnika na ok. 1 – 1,5 godziny, żeby mocno się schłodziły, ale nie zamarzły „na kość”. Podajemy z łyżeczką.


Owocowy sorbet ad hoc wersja 2 - całość to 2 porcje ZE
Składniki:
2 mrożone banany (wcześniej obrane zamrażaj owinięte w folię spożywczą
2 szklanki mrożonych truskawek (mogą być świeże wcześniej obrane i zamrożone)
Mleko sojowe lub woda
Słodzik/cukier/stewia itp. (ewentualnie)
Przygotowanie:
Wyjmij z zamrażalnika banany i połam je na 3-4 kawałki.
Banany i mrożone truskawki umieść w misie robota kuchennego lub blendera i pozostaw na 10 minut, żeby lekko się rozmroziły.
Po tym czasie zmiksuj je na jednorodną papkę
Podczas gdy robot cały czas jest włączony, wlej do jego misy ½ - ¼ szklanki mleka sojowego lub wody, tak by całość łatwiej było zmiksować.
Od czasu do czasu zatrzymuj robota, zbierając z boków misy resztki owoców i miksując je zresztą masy.
Gdy całość uzyska konsystencję kremowych lodów, dodaj słodzik/cukier (opcjonalnie) i mieszaj jeszcze przez krótką chwilę.
Sorbet podawaj natychmiast po przygotowaniu. Jeśli jest to niemożliwe, umieść go w zamrażalniku, a przed podaniem ponownie zmiksuj.


Mrożone kanapki jogurtowe wersja 1
Składniki (na 8 porcji):
1 filiżanka jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
¾ filiżanki według uznania: rodzynek, suszonej żurawiny, posiekanych dowolnych orzechów, sezamu, startej czekolady – albo miksu wybranych
8 kawałków dietetycznego chrupkiego pieczywa  graham lub innej "deseczki"
Przygotowanie (10 min.):
dokładnie wymieszaj jogurt i dodatki za pomocą trzepaczki lub miksera, mieszaninę umieść w zamrażarce na ok. ½ - 1 godzinę, żeby mocno zgęstniała, ale nie była zamrożona.
Każdy kawałek pieczywa podziel na połowę, uzyskasz 16 kwadratów; na  8 kwadratów nałóż mieszankę wyjętą z zamrażarki, przykryj każdy drugim kawałkiem pieczywa, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika.

Mrożone kanapki jogurtowe wersja 2
Składniki (na 8 porcji):
1 filiżanka jogurtu naturalnego do 2% tłuszczu
½ filiżanki wiśni w żelu (gotowe do kupienia, np. Frużelina)
½ filiżanki masła orzechowego
8 kawałków dietetycznego chrupkiego pieczywa  graham
Przygotowanie (10 min.):
Wiśnie i jogurt (osobno) umieść na ½ -1 godzinę w zamrażarce, żeby mocno zgęstniały, ale nie były zamrożona.
Każdy kawałek pieczywa podziel na połowę, uzyskasz 16 kwadratów; 8 kwadratów posmaruj masłem orzechowym, na to nałóż jogurt, na to 2 łyżeczki wiśni, przykryj każdy drugim kawałkiem pieczywa, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażalnika.

Smacznego i kolorowego lata! :-)

12 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie i pewnie tak smakuje, ale dzisiaj, Pani Aniu, bardziej by się przydała jakaś herbatka z prądem i konfiturami, oczywiście w równowadze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. No cóż, taki klimat, marzę o mieszkaniu w ciepłym miejscu....

    OdpowiedzUsuń
  3. Pani Aniu-dlaczego sorbet to ZE a nie DoWoli? i te kanapki to równiez ZE? Jesli tak to jak wychodzi porcjowo-1 szt.to 1 porcja??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, sorbet to ZE z tego samego powodu, co soki. Zapraszam do postu z 22 kwietnia :-)
      A 1 kanapka to 1 porcja :-)
      Smacznego :-)

      Usuń
    2. Czyli jesli zjem pół kg.truskawek z jogurtem naturalnym to jest DoWoli,a jeśli te same truskawki zmiksuje i wypiję to już ZE ? Skoro tak,to cały czas błędnie zaliczałam takie koktajle do grupy DoWoli(owoce)...Dużo narozrabiałam?

      Usuń
    3. Proszę pomyśleć, ile się napracujemy pijąc koktajl, a ile jedząc tę samą ilość owoców :-)

      Usuń
  4. aaaaaa atak słodkości :) nie będziemy się bronić :D

    http://fitdevangel.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Aniu, czy w Metodzie picie zielonej kawy jest w grupie "do woli" ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak najbardziej :-) Kawa ma wiele właściwości odchudzających, ale niekoniecznie ta zielona bardziej (z tym to mity :-), stosują ją sportowcy i kosmetolodzy. Kawa wraca do łask. Ale też w równowadze, 5 filiżanek na dzień to zdecydowane za dużo :-) Ja piję 1-2. Wyjątkowo 3, ale wtedy już czuję, że przesadziłam.
    Oczywiście cukier i słodkości do kawy nie będą już w DW :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś jest takiego w tym zdjęciu na początku posta, że zawsze, jak je widzę mam ochotę na te mrożone batony... czy to dobrze??? :-)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno smacznie, ale może lepiej za często zatem nie patrzeć :-))))

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobrze, to teraz czytam tylko najnowszy wpis i ani mi ręka nie drgnie, żeby przewinąć blog do dołu strony :-)))

    OdpowiedzUsuń