Kontynuując wywody ze środy, dziś ciąg dalszy o zaletach ziemniaków i pułapkach z nimi związanymi :-)
Zacznijmy od, oczywiście najbardziej kontrowersyjnych - FRYETK.
Nawet jednak jeśli zapragniesz tradycyjnych frytek smażonych – zrób je sama z ziemniaków, unikaj gotowych frytek mrożonych. Często, chociaż w składzie na opakowaniu występują ziemniaki, w rzeczywistości są one zrobione z mąki ziemniaczanej, suszu i oleju. Ja cudownie ‘wyleczyłam’ się z takich frytek, wykonując test rondelka. Wrzuciłam kilka mrożonych frytek do rondelka z wrzątkiem i gotowałam je kilka minut. Kolor, konsystencja i zapach substancji, jaka pojawiła się na powierzchni wody oraz papkowata breja na dnie raz na zawsze zamknęły dla mnie temat gotowych frytek.
Zacznijmy od, oczywiście najbardziej kontrowersyjnych - FRYETK.
Nawet jednak jeśli zapragniesz tradycyjnych frytek smażonych – zrób je sama z ziemniaków, unikaj gotowych frytek mrożonych. Często, chociaż w składzie na opakowaniu występują ziemniaki, w rzeczywistości są one zrobione z mąki ziemniaczanej, suszu i oleju. Ja cudownie ‘wyleczyłam’ się z takich frytek, wykonując test rondelka. Wrzuciłam kilka mrożonych frytek do rondelka z wrzątkiem i gotowałam je kilka minut. Kolor, konsystencja i zapach substancji, jaka pojawiła się na powierzchni wody oraz papkowata breja na dnie raz na zawsze zamknęły dla mnie temat gotowych frytek.
Ziemniaki są w naszej kulturze kulinarnej bardzo ważnym źródłem skrobi, a ta, według statystyk jest podstawowym spożywanym przez ludzi węglowodanem (80%). Dlatego nie dziwi poznańska ciekawostka, jak pomnik pyry (dla niezorientowanych: pyra to ‘po poznańsku’ ziemniak). Odsłonięto go we wrześniu 2007 roku w Poznaniu w trakcie „Dni Pyrlandii”. Pięciotonowy głaz z napisem ‘Poznańska Pyra’ jest podobno pierwszym na świecie pomnikiem sławiącym poczciwego kartofla.
I jeszcze jedna ciekawostka. Zawarta w ziemniakach skrobia poddawana niektórym procesom zamienia się czasem w tak zwaną skrobię oporną (RS - resistant starch). Nie będę Cię zanudzać opisem procesów chemicznych*, podam domowy sposób. Ziemniaki ugotuj do miękkości w małej ilości wody (uważaj, by ich nie rozgotować), wystudź, a następnie wstaw do lodówki na 24 godziny. W tym czasie zawarta w nich skrobia przekształci się w skrobię oporną (na działanie enzymów trawiennych). Działa ona podobnie jak błonnik: reguluje trawienie, a także obniża poziom glukozy we krwi. Takie ziemniaki możesz dodać np. do sałatki.
A na koniec – i na zachętę - jeszcze dwa przepisy z ziemniakami w roli głównej, które klubowicze z dużym upodobaniem serwują na obiady i kolacje.
Frytki klubowe
Składniki (dla jednej osoby):
1 duży ziemniak obrany ze skóry lub ze skórą,
oliwa w sprayu.
Przygotowanie (30 – 35 min.):
Włącz piekarnik i nagrzej do 240˚C. Pokrój ziemniaka na paski w kształcie frytek i obgotuj w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedź, przykryj pokrywką i energicznie potrząśnij, aby ’poszarpać’ krawędzie. Popryskaj oliwą w sprayu lub posmaruj oliwą za pomocą szerokiego pędzelka. Rozłóż na blasze, ewentualnie posyp przyprawami (na przykład suszonym tymiankiem). Piecz przez 20-25 min., odwracając od czasu do czasu.
Według Metody Równowagi Metabolicznej to 1 porcja ZdrowegoEXTRA.
Tortilla z groszkiem
Składniki (dla 4 osób):
4 średnie ziemniaki,
około 100 g fasolki szparagowej (może być mrożona, ale nie z puszki),
około 100 g zielonego groszku (może być mrożony, ale nie z puszki),
pęczek świeżych szparagów,
3 drobno posiekane szalotki,
8 jajek,
posiekane liście świeżej mięty.
Przygotowanie (ok. 35 min.):Obgotuj przez 10 minut ziemniaki bez skóry, pokrojone w średniej wielkości kostkę. Po 10 min. dodaj do ziemniaków fasolkę i groszek, gotuj kolejne 5 min. Odcedź. Na dużej patelni posmarowanej oliwą za pomocą pędzelka podsmaż krótko szalotki. Następnie dodaj warzywa z ziemniakami, wbij jajka, dodaj liście mięty, wymieszaj. Zmniejsz ogień na minimalny i smaż około 10 -12 min. Podziel na 4 porcje. Podawaj gorące z dużą miską mieszanych sałat.
Według Metody Równowagi Metabolicznej całość to DoWOLI oraz ½ porcji ZdrowegoEXTRA na osobę.
*Jeśli interesują Cię szczegóły, poczytaj o procesie kleikowania skrobi. Nasz układ trawienny nie potrafi rozłożyć surowej skrobi, wstępnie musi ona zostać ugotowana w odpowiedniej ilości wody, proces ten nazywany jest kleikowaniem skrobi. Jeżeli ten proces nie przebiegnie prawidłowo, następuje uszkodzenie cząsteczek, skrobia nie ulega skleikowaniu i nie poddaje się działaniu enzymów trawiennych. Powstaje tak zwana skrobia oporna RS.
P.S.
Szczegóły Metody Równowagi Metabolicznej znajdziesz na www.klubrownowagi.pl lub w podręczniku Metody
takie zdrowe frytasy z piekarnika lubie robic czesto;)
OdpowiedzUsuńJa też się ostatnio przeprosiłam z piekarnikiem, okazało się,że patelnie poszły w odstawkę, a jedzenie tak samo dobre albo lepsze, a i oleju zużywam dużo mniej, i płynu do zmywania tych patelni. Dzisiaj u mnie będzie tortilla, mrożony groszek i fasolke już mam.
OdpowiedzUsuńU mnie tortilla była bez szparagów (wiecej fasolki), ale za to ze swieża miętą. Bardzo dobra! Swoja drogą pomnik ziemniaka to wspaniały pomysł, gratulacje dla Poznaniaków. Czekamy na kolejne przepisy.
OdpowiedzUsuń