piątek, 28 marca 2014

Kochane ziemniaczki + aż trzy przepisy :-) - część 2

Kontynuując wywody ze środy, dziś ciąg dalszy o zaletach ziemniaków i pułapkach z nimi związanymi :-)

Zacznijmy od, oczywiście najbardziej kontrowersyjnych - FRYETK.

Nawet jednak jeśli zapragniesz tradycyjnych frytek smażonych – zrób je sama z ziemniaków, unikaj gotowych frytek mrożonych. Często, chociaż w składzie na opakowaniu występują ziemniaki, w rzeczywistości są one zrobione z mąki ziemniaczanej, suszu i oleju. Ja cudownie ‘wyleczyłam’ się z takich frytek, wykonując test rondelka. Wrzuciłam kilka mrożonych frytek do rondelka z wrzątkiem i gotowałam je kilka minut. Kolor, konsystencja i zapach substancji, jaka pojawiła się na powierzchni wody oraz papkowata breja na dnie raz na zawsze zamknęły dla mnie temat gotowych frytek.
Ziemniaki są w naszej kulturze kulinarnej bardzo ważnym źródłem skrobi, a ta, według statystyk jest podstawowym spożywanym przez ludzi węglowodanem (80%). Dlatego nie dziwi poznańska ciekawostka, jak pomnik pyry (dla niezorientowanych: pyra to ‘po poznańsku’ ziemniak). Odsłonięto go we wrześniu 2007 roku  w Poznaniu w trakcie „Dni Pyrlandii”. Pięciotonowy głaz z napisem ‘Poznańska Pyra’ jest podobno pierwszym na świecie pomnikiem sławiącym poczciwego kartofla.

I jeszcze jedna ciekawostka. Zawarta w ziemniakach skrobia poddawana niektórym procesom zamienia się czasem w tak zwaną skrobię oporną (RS - resistant starch). Nie będę Cię zanudzać opisem procesów chemicznych*, podam domowy sposób. Ziemniaki ugotuj do miękkości w małej ilości wody (uważaj, by ich nie rozgotować), wystudź, a następnie wstaw do lodówki na 24 godziny. W tym czasie zawarta w nich skrobia przekształci się w skrobię oporną (na działanie enzymów trawiennych). Działa ona podobnie jak błonnik: reguluje trawienie, a także obniża poziom glukozy we krwi. Takie ziemniaki możesz dodać np. do sałatki.

A na koniec – i na zachętę - jeszcze dwa przepisy z ziemniakami w roli głównej, które klubowicze z dużym upodobaniem serwują na obiady i kolacje.

Frytki klubowe

Składniki (dla jednej osoby):
1 duży ziemniak obrany ze skóry lub ze skórą,
oliwa w sprayu.

Przygotowanie (30 – 35 min.):
Włącz piekarnik i nagrzej do 240˚C. Pokrój ziemniaka na paski w kształcie frytek i obgotuj w osolonej wodzie przez 5 min. Odcedź, przykryj pokrywką i energicznie potrząśnij, aby ’poszarpać’ krawędzie. Popryskaj oliwą w sprayu lub posmaruj  oliwą za pomocą szerokiego pędzelka. Rozłóż na blasze, ewentualnie posyp przyprawami (na przykład suszonym tymiankiem). Piecz przez 20-25 min., odwracając od czasu do czasu.

Według Metody Równowagi Metabolicznej to 1 porcja ZdrowegoEXTRA.

Tortilla z groszkiem

Składniki (dla 4 osób):
4 średnie ziemniaki,
około 100 g fasolki szparagowej (może być mrożona, ale nie z puszki),
około 100 g zielonego groszku (może być mrożony, ale nie z puszki),
pęczek świeżych szparagów,
3 drobno posiekane szalotki,
8 jajek,
posiekane liście świeżej mięty.

Przygotowanie (ok. 35 min.):Obgotuj przez 10 minut ziemniaki  bez skóry,  pokrojone w średniej  wielkości kostkę. Po 10 min. dodaj do ziemniaków  fasolkę i groszek, gotuj kolejne 5 min. Odcedź. Na dużej patelni posmarowanej oliwą za pomocą pędzelka podsmaż krótko szalotki. Następnie  dodaj warzywa  z ziemniakami,  wbij jajka, dodaj liście mięty, wymieszaj. Zmniejsz ogień na minimalny i smaż około 10 -12 min. Podziel na 4 porcje. Podawaj gorące z dużą miską mieszanych sałat.

Według Metody Równowagi Metabolicznej całość to DoWOLI oraz ½  porcji ZdrowegoEXTRA na osobę.

*Jeśli interesują Cię szczegóły, poczytaj o procesie kleikowania skrobi. Nasz układ trawienny nie potrafi rozłożyć surowej skrobi, wstępnie musi ona zostać ugotowana w odpowiedniej ilości wody, proces ten nazywany jest kleikowaniem skrobi. Jeżeli ten proces nie przebiegnie prawidłowo, następuje uszkodzenie cząsteczek, skrobia nie ulega skleikowaniu i nie poddaje się działaniu enzymów trawiennych. Powstaje tak zwana skrobia oporna RS.

P.S.
Szczegóły Metody Równowagi Metabolicznej znajdziesz na www.klubrownowagi.pl lub w podręczniku Metody

3 komentarze:

  1. takie zdrowe frytasy z piekarnika lubie robic czesto;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też się ostatnio przeprosiłam z piekarnikiem, okazało się,że patelnie poszły w odstawkę, a jedzenie tak samo dobre albo lepsze, a i oleju zużywam dużo mniej, i płynu do zmywania tych patelni. Dzisiaj u mnie będzie tortilla, mrożony groszek i fasolke już mam.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie tortilla była bez szparagów (wiecej fasolki), ale za to ze swieża miętą. Bardzo dobra! Swoja drogą pomnik ziemniaka to wspaniały pomysł, gratulacje dla Poznaniaków. Czekamy na kolejne przepisy.

    OdpowiedzUsuń